Agro & food

Over ons

Agrariërs in de IJsseldelta zijn op vele manieren bezig met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering: het sluiten van de kringloop om het milieu zo min mogelijk te belasten, aanpassingen in het bodembeheer, het aanboren van nieuwe doelgroepen voor nevenactiviteiten op het erf, het aanbieden van aanverwante diensten zoals landschaps- en/of weidevogelbeheer, korte ketens (versautomaten, boerderijwinkels) en streekproducten. Met acties vanuit IJsseldelta Boert Bewust en boerderijeducatie werken de agrariërs aan een positieve relatie met de burger en consument. Kortom: verduurzamen en verbeteren van rendement gaan hier hand in hand.

De agrarisch georiënteerde leden van de Gebiedscoöperatie IJsseldelta zijn vertegewoordigd in de themagroep Agro & Food. Het gaat om de Agrarische Natuurvereniging Horst & Maten, IJsseldelta Marketing, LTO Noord / West Overijssel, Pachtersbond Kampereiland, Stadserven en BoerenNatuur Noordwest Overijssel. Deze themagroep deelt inzichten en ervaringen en zoekt richting en koers rondom dit thema, resulterend in visie en uitvoering.

Op dit moment zijn we actief met IJsseldelta Boert Bewust en een verkenning rondom streekproducten.   

  • IJsseldelta Boert Bewust - verbinding en contact tussen 'Boer & Burger'. 
  • Verkenning streekproducten - welke kansen biedt de vermarkting van streekproducten? Stoffen we het oude Streekmerk (H)eerlijk IJsseldelta weer af en welke aanknopingspunten vinden we bij 'Regio Zwolle voedt de toekomst'
  • Aanbod van de inzet van de erfcoach. Ook in 2026 blijft de inzet van de erfcoach beschikbaar voor het buitengebied van de drie gemeenten. Wel zal de doelgroep voor de erfcoach zich meer richten op particuliere erven en agrarische erven met praktische vragen of stoppers. Voor agrarische bedrijfsontwikkeling is ondersteuning mogelijk vanuit BoerenPerspectief, dat wordt getrokken door BoerenNatuur Noordwest Overijssel. 


In de afgelopen jaren, vanaf de oprichting in 2015, is er gewerkt aan: 

  • Smaakmakers van de IJsseldelta (verdiepingstraject (streek)producten)
  • De IJsseldelta koe op rantsoen (verdiepingscursus voeding)
  • De vruchtbare IJsseldelta bodem (verdiepingscursus bodembeheer)
  • Kringloopboeren in de IJsseldelta (studiegroepen kringlooplandbouw, inmiddels gemeengoed voor alle agrariërs in de IJsseldelta die maatregelen nemen om de kringloop op hun bedrijf te sluiten)
  • Boerderijecucatie (Voorheen onderdeel van de Gebiedscoöperatie IJsseldelta, maar nu onderdeel van een provincie brede aanpak rondom boerderijeducatie)


Voor vragen, tips, verkenning voor samenwerking en uitvoering van projecten staan wij altijd open. Neem daarvoor contact met ons op via onderstaande personen. 

Portefeuillehouder: Siep Groen - email
Projectuitvoerder: Jan-Olaf Tjabringa – email