Boerderijeducatie in de IJsseldelta

Over ons

Op initiatief van LTO Noord en de Gebiedscoöperatie IJsseldelta zijn twaalf enthousiaste boeren en boerinnen in de IJsseldelta gestart met het opleidingstraject tot educatieboer. Schoolkinderen betrekken bij het agrarische bedrijf en vertellen waar ons voedsel vandaan komt is belangrijk en draagt bij aan een beter imago van de landbouw.

De opleiding bestaat uit een cursus ‘Belevend Leren’ en een bedrijfshulpverlening (BHV) cursus. De deelnemers leren in vier dagdelen hoe zij het verhaal op een leuke, enthousiaste en informatieve manier aan schooljeugd kunnen vertellen. Daarnaast bezoeken de deelnemers bedrijven van collega-ondernemers. Zo kunnen zij ideeën opdoen voor educatie op het eigen bedrijf.

 

Met je klas naar de boerderij

Na afloop van de cursus kan iedere educatieboer zijn of haar eigen doelgroep bepalen. Sommige boeren kiezen voor het basisonderwijs, terwijl anderen graag leerlingen van het middelbaar onderwijs ontvangen op het bedrijf. Het boerenerf is een plek waar veel kerndoelen uit het onderwijs beleefd kunnen worden, zoals dierwelzijn en gezondheid, voedselveiligheid, energie, klimaat, techniek, natuur en milieu.

Vanaf 2019 is het aanbod van boerderijeducatie in de IJsseldelta te bekijken via deze website van de Gebiedscoöperatie IJsseldelta en kan een bezoek worden gepland bij de educatieboerderijen.