Bijen, de otter en de IJsseldelta: thema-avond over biodiversiteit | 16-05-2017

Op maandagavond 8 mei organiseerde de Groene Loper IJsseldelta een speciale avond. Een belangrijk doel van de Groene Loper en een thema binnen verschillende aangesloten initiatieven is biodiversiteit: hoe zorg je voor een afwisselende, diverse leefomgeving voor planten en dieren? De Groene Loper IJsseldelta heeft twee iconen: de grutto en de otter. Tijdens de avond werd aan deze laatste, de otter, extra aandacht gegeven. Ook was er tijdens de avond aandacht voor een heel andere diersoort. Bijen laten goed zien dat mensen, dieren en planten alles met elkaar te maken hebben. De bezoekers van de thema-avond, die plaats vond in de kas van aardbeikwekerij Kalter, gingen naar huis met een flinke lading nieuwe kennis en inspiratie.

Otter als uithangbord

Het gaat goed met de otter in Nederland, vertelde Hugh Jansman, ecoloog bij Alterra/Wageningen UR en eerste spreker tijdens de avond. Hij is betrokken geweest bij de herintroductie van de otter in Nederland. Tegenwoordig monitoren hij en zijn collega’s de verspreiding van de otter door het land en onderzoeken ze het DNA van gevonden ottersporen. En ja, ook van dode otters langs de weg, want 40 procent van de otterpopulatie sterft jaarlijks om die reden. Ook wordt het de otter moeilijk gemaakt door visnetten en door gebrek aan goede rustplekken langs het water. Toch groeit het aantal otters nog steeds en verspreiden de otters zich steeds meer door het land. Het is een opportunistische jager en kan zich voeden met veel verschillende soorten dieren.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest aan het verbeteren van de leefomgeving van de otter. Volgens Jansman is dit niet per se nodig voor de otter zelf: die zou uit zichzelf weer teruggekomen zijn. Maar de otter werkt op deze manier wel als ambassadeur voor de minder bekende diersoorten die baat hebben bij dezelfde leefomstandigheden: bloemrijke bermen, beschutte plekjes langs het water en  grote aaneengesloten natuurgebieden.

Ook in de IJsseldelta komen zeker otters voor, ze zijn alleen nog nooit waargenomen. Jansman legde aan de aanwezigen uit hoe ze de aanwezigheid van otters in het gebied kunnen zien: door te kijken naar uitwerpselen, ook wel spraints genoemd, langs de kant van het water. Otters houden van plekjes als kanosteigers, daar zullen ze vast te vinden zijn.

 

Presentatie BijenDe functie van bijen in de kas en daarbuiten

De thema-avond vond plaats op een bijzondere locatie: in de kas van aardbeikwekerij Kalter in IJsselmuiden. Na een korte rondleiding door de kas vertelde de vaste imker, Dries Vinke, hoe hij de bijenvolken die hij heeft inzet, hoe deze honingbijen de bloemen bestuiven en waarom dat zo belangrijk is om goede aardbeien te kweken. Hij illustreerde zijn verhaal met het laten zien van een bijenkast, en een hommelvolk, die hij had meegenomen. Hij benadrukte dat de aanwezigheid van de bijen in de stad cruciaal is omdat in het buitengebied vaak weinig voor bijen te halen is.

Biodiversiteit is cruciaal

De rode draad door de avond was dat biodiversiteit belangrijk is om te zorgen voor een goede leefomgeving voor de dieren, om te zorgen dat ze verschillende mogelijkheden hebben om zich te verplaatsen en bij hun voedsel te komen. Ook in de IJsseldelta is hier nog veel in te winnen. Aanwezigen hebben tijdens de avond ook weer eens met andere ogen naar hun eigen omgeving gekeken: als plek voor mooie diersoorten als de otter en verschillende soorten bijen.

Aardbeien

 

Aanvragen budget Groene Loper

Binnen de Groene Loper is het mogelijk om tot 1000 euro budget aan te vragen voor een initiatief in de IJsseldelta, bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit. De deadline voor de tweede en laatste aanvragenronde is op 1 juni. Meer informatie is te vinden op de website: www.gcijsseldelta.nl.